Home »

 
 

Algemeen

 

De E-Band

Op deze pagina laat ik u kennis maken met het gebruik van een elektronische halsband (E-Band).

Waarom? Omdat het heel veel honden de kans op een hondwaardig bestaan geeft, omdat er alleen maar negatieve publiciteit de ronde doet waardoor mijn doel, vrije en gelukkige honden steeds verder uit zicht verdwijnt, omdat honden met een handicap, bijvoorbeeld doofheid, geen schijn van kans hebben, omdat er een verschil zichtbaar moet zijn tussen mijn wijze van werken met E-banden en die van diegene die verantwoordelijk zijn voor de negatieve publiciteit.

De wijze waarop ik honden bekent maak met de E-Band is een verschil van dag en nacht met alle horror verhalen die terecht en onterecht de ronde doen.
Misbruik maken van je macht is aan de orde van de dag. Natuurlijk gebeurd dat. Er zullen altijd mensen zijn die denken dat, omdat het een hond is je het recht hebt om de hond zo klein mogelijk te maken, dat je het recht hebt zijn zelfvertrouwen weg te halen. Hem zijn initiatief  te ontnemen. Ik kan wel 20 redenen opnoemen waarom mensen op deze wijze met honden denken om te moeten gaan. Helaas die energie en aandacht ga ik er niet aan besteden. Mij gaat het om de honden. Al die prachtige dieren, rassen, die veroordeeld zijn om levenslang aan een lijn te lopen.

Zit er verschil tussen jachthonden en bijvoorbeeld een chihuahua. Nee. Beide zijn dieren stammen ergens van de wolf af alleen bij de laatstgenoemde speelt de mens een grote rol. We maken honden laag, smal, naakt en soms nog dom ook. Met bijvoorbeeld een te kleine schedel waardoor die honden ondraaglijke pijn hebben ook een te kleine longinhoud omdat wij mensen (ik gelukkig niet) die ingedeukte snuit zo mooi vinden. Deze mensen die met deze honden lopen schelden mij uit voor moordenaar, debiel, schoft en soms nog erger.
Waarom? Omdat ik bezig ben de hond te leren luisteren naar commando’s waardoor zijn of haar leven geweldig wordt met behulp van de Elektronische band.

Al vanaf mijn eerste hond die ik niet onder contrôle kreeg, was ik ervan overtuigd dat slaan, knijpen, schoppen geen optie was. Hij snapte niet wat ik wilde en ik kreeg het niet voor elkaar om het hem dat te leren.
Na een lange weg van misschien wel 3 jaren, waarin ik meerdere foute beslissingen heb genomen.
Beslissingen waar ik, als ik er aan denk nog steeds spijt van heb.
Iedereen wist hoe het moest. Volgens sommige trainers moest hij maar flink op zijn donder krijgen, middels schoppen, slaan of soms nog erger. Ik was daar niet toe instaat. De wijze waarop die hond na de zoveelste tik mij aankeek ging mij door merg en been “Hier stop ik mee” zei ik tegen mijn man. Dit past niet bij hem en ook niet bij mij. Ik wil zijn wil niet breken ik wil dat hij met zijn sterke wil voor mij beheersbaar wordt, ik wil dat hij voor mij werkt, werk dat wij beiden leuk vinden.
Toen kwam ik in aanraking met iemand die mij fluisterend bekend maakte met het gebruik van een E-band. Ik heb er gelijk werk van gemaakt en heb mijn hond in handen gegeven van een trainer die op dat moment  de enige was  die honden op een E-band zette.

Mardas was binnen 14 dagen beheersbaar. Hij reageerde goed op de E-Band maar ergens zei een stemmetje in mij dat het nog beter kon dus ben ik opzoek gegaan naar een trainer die mij veel over de werking van de E-band kon vertellen en ben uiteindelijk naar Amerika vertrokken om het naadje van de kous te weten te komen. Daar heb ik gezien waartoe honden instaat zijn. Ik heb honden leren lezen. Ik heb enorm veel geleerd over training, hoe leer je het een hond, hoe kun je zien dat hij het snapt maar het aller belangrijkste wat ik leerde was het verantwoord conditioneren van een hond op een E-band. Toen ik na twee weken naar Nederland vertrok was ik ervan overtuigd dat dit de juiste wijze was. De humaanste wijze om een hond te trainen op de commando’s die hij kende, die ik hem natuurlijk eerst moet bijbrengen. Ik ben drie keer naar Amerika geweest voordat ik ervan overtuigd was dat Mike mij niets meer kon leren.
Al mijn honden die daarna deel van mijn leven zijn gaan uitmaken staan voor dat ze een jaar zijn op de E-Band.
Al mijn honden hebben een prachtig leven, ze moeten alleen maar te luisteren.
Ze luisteren onvoorwaardelijk en daar ben ik berentrots op en de liefde die wij voor elkaar voelen is  en blijft grenzeloos. Ze rennen, stoeien, mogen verkennen binnen de grenzen van het toelaatbare kortom ze genieten van hun leven als hond. Dit is toch wat wij willen?