Home » Training/tips » Apporteren

 
 

Apporteren

 

apporteren1In onze pup en  jonge honden training leren de honden  spelenderwijs  apporteren.

Apporteren is een belangrijke onderdeel van jachttraining. Als een  hond niet wil apporteren wordt jachttraining erg moeilijk.

Pupjes en jonge honden apporteren graag zolang het maar spel is.

Het is toch prachtig om de dummy op te halen en net te doen of je hem ook weer af te wilt geven om  er vervolgens weer als een haas

( toepasselijke vergelijking) vandoor te gaan .

Als  de dummy toevallig in de buurt van de baas  valt wordt deze weer weggegooid en kan het spel opnieuw beginnen.

Een brok kan een hulpmiddel zijn om de hond over te halen de dummy te laten vallen. Dummy halen, laten vallen en dan die brok, daar doen de meeste puppy’s en jonge honden het wel voor.

Waar leer je een hond nu apporteren?

Het beste is een prikkelarme ruimte de huiskamer, keuken of gang  De voorkeur gaat uit naar een gang.

Van druk uitoefenen  mag geen sprake zijn. Alles gaat nog steeds op basis  spel.

De enige voorwaarde bij dit spel is dat de baas het spel beëindigd.

Als je dit spel een aantal keren per dag speelt zal het hondje binnen een enkele dagen met plezier apporteren.

Een apport in model afgeven is bij deze oefening niet aan de orde.

De volgende stap zou kunnen zijn om de hond te laten zitten als hij er aan komt rennen. Als de hond de dummy laat vallen en dan gaat zitten moet je al tevreden zijn.  De hond hoeft die dummy niet vast te houden. Het vasthouden van de dummy is iets voor later. Laat hem die dummy maar neergooien als hij maar gaat zitten. Het liefst vrijwillig of met een heel klein beetje hulp. Als je de hond voor het gaan wilt belonen houdt de brok dan laag. Als de hond moet reiken om de brok te bemachtigen loop je het risico dat hij dan weer gaat staan en dan beloon je de hond voor het gaan staan in plaats van het gaan zitten. Speel dit spel niet te lang. De lol is er bij zo’n klein hondje snel af. Als je merkt dat de concentratie terugloopt stop je het spel. Ga daarna even met hem naar buiten om de spanning eruit te plassen en vervolgens mag hij een paar uurtje gaan slapen want training vergt veel van een hond .