Home »

 
 

De hond

 

De hond is een roofdier en geëvolueerd uit de wolf tot een gedomesticeerde dier. De verschillen tussen de hondenrassen zijn groot. De hond heeft altijd in dienst gestaan van de mens en de ontwikkeling van de hondenrassen hangt dus nauw samen met de ontwikkeling van de mens zowel cultureel als maatschappelijk. Was het zo dat het uiterlijk van de hond vroeger was toegespitst op het werk dat van hem verwacht werd, als gezelschapsdier hecht de mens meer waarde aan hoe de hond er uit moet zien.

Vroeger toen er nog veel gejaagd mocht worden deden verschillende rassen hun intrede elk met hun eigen eigenschappen. De mensen wilden verschillende eigenschappen in een hond zien.

Jagers wilden honden die het wild aanwezen. Pointers en Setters, Terriërs die konden jagen op vossen en dassen. Er moesten rassen komen die het wild konden opstoten maar ook rassen die konden nazoeken, de retrievers. Voor de bewaking waren deze rassen minder geschikt dus zocht de mens naar eigenschappen in een hond die bewaking mogelijk maakte.

Dan waren er nog de gezelschapshonden, de luxe honden. Lachend wordt er wel eens gezegd” ik zoek een hond die bij het interieur past of ik moet hem in de tas mee kunnen nemen.” Dat kan allemaal.

In het buitenland leveren fokkers bijvoorbeeld labradors in alle maten, klein, slank, groot. Ook de kleur is geen probleem bruin ,blond , grijs, zwart of rood.

De keuze van een hond hangt ook nauw samen met een maatschappelijke situatie. In de periode van Pim Fortuyn zag je heel veel King Charles Spaniels. Bij het verschijnen van de film “de 101 Dalmatiers” beleefden de fokkers van deze rashonden gouden tijden. Iedereen herinnert zich Lassie de Schotse Collie Rex de politiehond.

Gevolg doorgefokte honden met alle gevolgen van dien. Eisen van de mens werden door de fokkers ingewilligd. De Neus moesten langer, de schedel kleiner, het lichaam compacter. Zo ontstonden hondenrassen die in de verste verte niet meer leken op hun oervader.

Op deze pagina wordt steeds een ras belicht. De voor en de nadelen van het ras. De gezondheid, wat dit ras nodig heeft zodat u instaat wordt gesteld een verantwoorde keuze te maken.

 • Welsh Corgi Pembroke en de Welsh Corgi Cardigan

  Welsh Corgi Pembroke en de Welsh Corgi Cardigan

    Land van herkomst     : Wales Oorspronkelijke taak  : Veedrijver De Welsh Corgi Pembroke en de Welsh Corgi Cardigan Maken onderdeel uit van de Welsh Corgi’s De Pembroke Welsh corgi vindt zijn oorsprong in Pembrokeshire, dat in Wales ligt. er wordt aangenomen dat het ras bestaat uit nakomelingen van de zweedse Vallhund, die via de vikingen in ...


  Meer lezen
 • De Barbet

  De Barbet

  De Barbet De Barbet of Franse waterhond is een zeer oud ras dat pas sinds enkele decennia wat meer bekendheid heeft verworven buiten Frankrijk. De eerste Barbet in Nederland voorzover bekend bij de Barbetclub stamt uit 2002. In Nederland bestaat de populatie inmiddels uit ca. 200 honden. Een paar bekende eigenschappen van de Barbet zijn: intelligent, leergierig, sociaal, een enthousiaste ...


  Meer lezen
 • Gos d’Atura Català (Catalaanse herder)

  Gos d'Atura Català (Catalaanse herder)

  Gos d’Atura Català (Catalaanse herder)   Land van herkomst Spanje Oorspronkelijke taak Herdershond en waakhond.     Lichaamsbouw De Gos d’Atura Català is een gespierde hond met een rechthoekige lichaamsbouw. De staart is laag aangezet, wordt hangend gedragen en reikt verder dan de spronggewrichten. De schedel is wat langer dan zijn snuit. De lang behaarde en hoog aangezette oren zijn driehoekig van ...


  Meer lezen