Home »

 
 

Gezondheidsonderzoeken

 

Het begin

 

We beginnen helemaal aan het begin.

Nog voordat de teef drachtig is laten wij een aantal onderzoeken doen. Om uit te sluiten dat wij de pup opzadelen met een aantal erfelijke afwijkingen. Maar ook omdat wij de reu geen schade toe willen brengen.

Ieder rasvereniging heeft haar eigen fokbeleid. Kijk daarvoor op de website van uw rasvereniging.

Op deze pagina wordt steeds een onderzoek belicht.

Nu richten wij ons tot de teef die drachtig is of gaat worden.
gezondheidsonderzoeken
Om de kans op gezonde puppy’s zo groot mogelijk te maken neemt de teef deel aan een entingprogramma want, bacteriële infecties vormen de belangrijkste oorzaak van puppysterfte dus voorkomen is beter dan genezen
Verschillende bacteriën kunnen de oorzaak zijn van resorptie, abortus of een hoog aantal doodgeboren pups.
Hieronder noemen wij een aantal boosdoeners.
1. Streptokokken,
2. Stafylokokken,
3. Salmonella,
4. Brucella
5. E-coli

Wij belichten:
De E-coli.
De E-coli bevindt zich vaak rustend in de baarmoeder van de teef en is een veel waargenomen verschijnsel, vooral in grote kennels met meerdere teven.
Doormiddel van een uitstrijkje op de eerste dag van de loopsheid kan een besmette teef worden gedetecteerd en een antibioticakuur krijgen.

HCC-virus of Hepatitis Contagiosa Canis. Dit virus is een van de meest voorkomende virussen die puppysterfte veroorzaakt.

Het Canine Herpes Virus (CHV)
Het is een wereldwijd voorkomend DNA-virus dat gevoelig is voor allerlei invloeden zoals temperatuur, zuurgraad en desinfektiemiddelen.
Als veroorzaker van vruchtbaarheidsproblemen, zoals leegblijven van teven door infectie in een vroeg stadium van de dracht, vroeg embryonale sterfte door infectie in een iets later stadium en te kleine nesten wordt het herpesvirus genoemd.

Het spreekt vanzelf dat de teef elk jaar haar jaarlijkse entingen moet krijgen.
Is of wordt ze drachtig zal er overleg moeten plaatsvinden tussen de eigenaar van de teef en de dierenarts om het enting programma van de teef te bekijken en indien noodzakelijk bij te stellen en nu maar hopen op gezonde puppy’s.

gezondheidsonderzoeken1

Dierenkliniek Eersel

Witte Herder Bibliotheek