Home »

 
 

Jachttraining

 

Snel, Sneller, Snelst

Er is in de wereld van de jachthondensport  de laatste jaren veel veranderd. Nieuwe gezichten bij deelnemers maar ook bij de keurmeesters, nieuwe wedstrijdvormen , andere type Labradors en zelfs een andere kleur Labradors.

Het is een prima zaak dat ook deze tak van sport in beweging blijft. Zoals bij iedere sport wordt ook hier de lat steeds hoger gelegd. Er worden andere en vaak hogere eisen gesteld aan de deelnemers. Het moet sneller. Daar ligt het probleem bij veel Labradors.

De Labrador is over het algemeen een flinke hond. Door zijn bouw is hij minder wendbaar en dus ook minder snel. Toen  de OWT (Orweja Working Test) werd geïntroduceerd deed de  Field Trial Labrador zijn intrede, Een Field Trial Labrador is een afgeslankte versie van de ras standaard Labrador.

Minolta DSC

 

De Field Trial Labrador is afkomstig uit Engeland en Amerika waar ze de Labrador met onder andere de Pointer gekruist hebben.  Een Field Trial labrador is een wedstrijdhond.

De jachtsport, zoals deze in Nederland wordt beoefend kennen ze in het buitenland niet.  Het lopen van een sleepspoor is hun onbekend. Een verloren apport zoeken op land of over water kennen ze niet.  Markeren daar draait het vaak om. Snel heen en snel weer terug al dan niet met behulp van de voorjager. Alles draait om snelheid, het lopen van rechte lijnen en dirigeerbaar zijn.

Wij, in Nederland beoefenen  allround jachtsport. Markeren, nazoeken, sleepsporen uitwerken en dirigeren. In Nederland moeten  jachthonden initiatief tonen en probleemoplossend kunnen werken. Dat is natuurlijk geweldig voor die rasstandaard Labrador.Minolta DSC Door zijn beheerst, zelfstandig gedrag slaat hij geen bosje of struikje over om uiteindelijk terug te komen met de buit. Hij biedt het netjes aan om vervolgens rustig naast de voorjager te gaan zitten klaar voor de volgende opdracht. Dat alles binnen de tijd.
Dit nazoeken moet zorgvuldig gebeuren. Het hoeft niet snel (niet snel is iets anders dan langzaam).
Ik zelf ben een liefhebber van de rasstandaard Labrador maar ik werk ook graag met mijn honden. Bij jachthondenproeven, waar ik met mijn hond regelmatig aan deel neem, gaat het om een diploma, er wordt gekeurd aan de hand van een reglement. Het zijn standaard proeven. Bij deze Jachthondenproeven valt zij altijd in de prijzen. Zij werkt heel mooi, is passievol en is  beheersbaar. Bij de Meervoudige Apporteer Proeven ligt dat anders. Daar speelt tijd mee in de puntentelling. Dus snelheid.
Daar wringt de schoen. Mijns inziens moet je de Labrador beoordelen als jachthond Labrador Deze honden hebben geen staande honden gen in zich. Dit zijn 100% apporteurs die na het schot werken. Ze werken rustig, nauwkeurig en beheerst. Ze werken niet minder goed ze werken anders en hebben het recht op een professionele beoordeling.
De Field Trial Labrador is een gedegen concurrent van de Staande jachthond.  Nieuwe voorjagers kiezen steeds vaker voor een Field Trial hond.   Ik persoonlijk vind dit jammer. Het heeft het ras veranderd maar ook mijn sport.
Ik houd het bij mijn Labrador en haar pup die ontstaan is uit twee rasstandaard labradors met een vleugje Field .
Trial.jacht-c

  • Bolten

    Zoals haast iedereen weet heb ik een pup van Ivy gehouden. Inmiddels is ze opgegroeid tot een mooie teef. Ze is nu 10 maanden jong en bruist van levenslust. Ze leert makkelijk en ze vindt het ook leuk om nieuwe dingen te leren. Tot december 2013 was training geen probleem maar op een mooie zondag zag ik een ...


    Meer lezen