Home » Dierenartsaanhetwoord » Leptospirose

 
 

Leptospirose

 

Sinds enkele weken is er een nieuw vaccin beschikbaar dat betere bescherming biedt tegen de ziekte van Weil (Leptospirose). Normaal gesproken wordt uw hond 1x per jaar gevaccineerd tegen Leptospirose. Deze zit bij de cocktail in. Bij pups wordt deze na 3-4 weken geboosterd, om een betere bescherming te geven.

 

Zoönose

Leptospirose is een ziekte die vele diersoorten kan besmetten, waaronder mensen en honden. Het is op dit moment de meest verbreide zoönotische infectie ter wereld. Besmette honden kunnen een bron van infectie zijn voor mensen. Aangezien leptospirose een ernstige aandoening is voor mensen, is bescherming van honden door vaccinatie erg belangrijk.

Besmetting

Ziekte van Weil wordt overgebracht door knaagdieren, zoals ratten. De leptospira-bacteriën worden uitgescheiden via de urine. Besmetting treedt vooral op tijdens het zwemmen in stilstaand water, en op uitlaatplaatsen en grasvelden. De hond kan geïnfecteerd worden via contact met besmet water of voedsel, besmette grond of voorwerpen.

Zowel op het platteland als in de stad komen knaagdieren voor die de omgeving kunnen besmetten.

De ziekte herkennen

De eerste symptomen zijn vaak zeer vaag, waardoor de ziekte lastig te herkennen is. Vooral nieren en lever worden aangetast door de leptospiren. De verschijnselen kunnen variëren van acute sterfte, koorts, rillen, dorst, braken, uitdrogen, tot ontstekingen aan de ogen of bek. Soms zie je bloedinkjes of geelzucht.

Waarom een nieuw vaccin?

Er bestaan vele verschillende typen leptospiren. Het vorige vaccin (L2) bood bescherming tegen de twee belangrijkste Leptospira-bacteriën. Uit onderzoek is gebleken dat inmiddels ook andere groepen Leptospiren vaker voorkomen in onze omgeving. Daarom is er een nieuw vaccin gemaakt, dat bescherming biedt tegen de vier belangrijkste typen.

schema

 

Geen berichten

Wees de eerste die een bericht achter laat.

Laat een bericht achter