Home » Dierenartsaanhetwoord » Otitis externa

 
 

Otitis externa

 

Er is één deel van de hond die heel vaak over het hoofd wordt gezien. Totdat er iets aan de hand is. De hond krabt regelmatig aan zijn oor en laat daar dan ook een geluid bij horen. Regelmatig schut hij met kop. Otitis extern is een ontsteking asnon het oor. De gehoorgang wordt beschermd met een laag oorsmeer. Verdamping van water hieruit is essentieel voor de verwijdering van overtollig oorsmeer, maar bij sommige honden wordt dit belemmerd door de structuur van de oren. Door overvloedig oorsmeer in de gehoorgang raakt de huid daar geïrriteerd, waardoor er nog meer oorsmeer wordt geproduceerd. Hierdoor ontstaat een perfecte omgeving voor de anderszins onschuldige bacteriën en schimmels in het oor om een ontsteking te veroorzaken. Andere veel voorkomende oorzaken van Otitis externa zijn oormijten. Oormijten zijn beestjes die in de oren van vleesetende dieren met name  honden leven.Ze voeden zich met huidschilfers en andere afvalproducten. De hond loopt oormijt meestal via een ander dier op. Bruin oorsmeer is karakteristiek bij oormijten in de gehoorgang. Deze kunnen zeer hinderlijk zijn.
Rassen met zeer harige oren hebben vaker last van oorsmeerproppen in de gehoorgang.

De cockerspaniël heeft zware, hangende oorschelpen die de ventilatie in de gehoorgangen belemmeren. Honden met  nauwe gehoorgang  met een gerimpelde huid waar het oorsmeer blijft zitten lopen veel kans op infecties aan hun gehoorgang. Wanneer de hond bovengenoemde symptomen vertoont kunt u het beste de dierenarts bezoeken. U moet niet proberen oorsmeer uit het oor te verwijderen. Informatie uit  het oorsmeer kan voor de behandeling erg belangrijk zijn

De behandeling kan bestaan uit druppels, maar het kan ook zijn dat uw hond na onderzoek van het oorsmeer andere medicatie nodig heeft. Let wel Otitis externe kan erg pijnlijk zijn voor uw hond, dus kan de dierenarts ook pijnstillers geven. Soms is het nodig om het oor uit te spuiten. Heeft de hond zeer regelmatig last van oorontstekingen kan middels een operatie de ventilatie het oor verbeteren. Dit wordt een reconstructieve operatie genoemd.

Preventie

Als uw hond zeer harige gehoorgangen heeft kunt u de ventilatie verbeteren door  een erkende trimmer de haren in de gehoorgang uit te dunnen. Gebruik zo weinig mogelijk  vochtige  vloeistoffen bij gezonde honden.Door die middelen wordt er een vochtige atmosfeer gecreëerd, waardoor de ophoping van oorsmeer juist wordt bevorderd. Als uw hond gevoelige oren heeft laat hem dan niet teveel in open water zwemmen.

Controleer de gehoorgangen van uw hond regelmatig.

He baas kun je even kijken.he-baas

 

Geen berichten

Wees de eerste die een bericht achter laat.

Laat een bericht achter