Home »

 
 

Trainingsschema’s

 

Dit hoofdstuk kan erg leerzaam zijn.

trainingschema

 

Wat zijn de voordelen van het werken met een trainingsschema?

Een trainingsschema stelt u instaat de hond in  chronologische volgorde iets te leren. Het voordeel is dat u een overzicht maakt en daardoor inzicht krijgt in uw eigen training. Zo loopt u minder risico op een chaotische training waarbij zowel u als uw hond gefrustreerd aan deelnemen.

In een trainingsschema analyseer u de vaardigheden die een hond moet hebben, om een bepaalde opdracht juist aangeleerd te krijgen.

Het trainingsschema bestaat uit een hoofddoel met een aantal subdoelen die op hun beurt ook weer hoofddoel zijn met een aantal subdoelen.

Omdat je werkt met subdoelen is het ook na jaren mogelijk de fouten te analyseren. Ik vergelijk het altijd met een worst die in plakken is gesneden. Bij problemen wipt u er een plakje uit en als het probleem is opgelost plaatst u het plakje weer terug. Vaak doet de hond het wel goed maar maakt hij een vergissing op een onderdeel. Dit onderdeel wipt u er  uit, zet er een training op en zie daar, probleem opgelost.

Voorbeeld:

U wilt graag dat uw hond de dummy in een modelapport aan u afgeeft.

trainingschema1

Doel: modelapport afgeven.
                                      Subdoel; zitten
                                                       vasthouden
                                                       loslaten  op commando.

 

In dit voorbeeld wordt er alleen gesproken over modelapport afgeven. We spreken niet over terugkomen en netjes voorzitten. Dit hoort weer bij een groter geheel. Het modelapport is een subdoel van het apporteren, maar bij het analyseren van een oefening is het een hoofddoel.