Home » hondentraining » Voorspelbaar 1

 
 

Voorspelbaar 1

 

Ruim een jaar geleden werd ik benaderd door een eigenaar van een prachtige jachthond.

De hond gaf problemen en liet niet het gedrag zien dat er van hem verwacht werd. Ze stonden op het punt om hem aan te bieden voor herplaatsing. De hond was ons bekend. Hij trainde bij de groep jachthonden en liet daar het gedrag zien van een nog onbeheersbare jachthond. De eigenaar trainde er goed mee, gebruikte de handvaten die hem geboden werden en werd daardoor beheersbaarder. Hij voerde enthousiast de opdrachten uit en wilde net als zoveel jachthonden de buit graag houden. Daarnaast was hij onzeker en dus ging hij regelmatig in de aanval als hij de situatie niet vertrouwde.
Waarom is een hond onzeker? Daaraan liggen meerdere oorzaken  aan ten grondslag. Hoe is hij in het nest begeleid, hoe verliepen de eerste weken bij de nieuwe eigenaar, hoeveel credit kreeg hij als pup en hoe is de socialisatie van de hond verlopen.
Tijdens het gesprek met de eigenaren kreeg ik natuurlijk een positief respons op bovengenoemde zaken. Wat mij opviel was dat hij op een mooie mat in de kamer lag maar voortdurend het commando ophief. Blijven liggen was niet zijn sterkste zijde en binnen de kortste keren stond hij bij de tafel waar het gesprek plaats vond. Nadat de eigenaren hun verhaal hadden gedaan en wij er zo nu en dan op insprongen en de antwoorden die hierop volgden, bekroop mij het gevoel dat de hond de strijd aan het verliezen was. In z’n algemeen waren de klachten dat hij onvoorspelbaar was, was vaak eender bij de voordeur dan de eigenaar en hij reageerde niet altijd even prettig op bezoek. Dit is een veel gehoorde klacht. De hond maakt nog net de deur niet open maar laat het bezoek wel weten  of ze wel of niet welkom waren.
Zijn gedrag op straat liet ook wat te wensen over en de partner van de eigenaar vond dit heel vervelend. Hij werd ook regelmatig door de kinderen uitgelaten en daar verliep het ook niet rooskleurig. kortom hij gedroeg zich niet voorbeeldig. De hond lag overdag veel alleen en dit bracht ook wat problemen met zich mee. Een hond is eigenlijk een roedeldier. Hij voelt zich het best in de nabijheid van rasgenoten. Helaas hebben maar weinig honden dit geluk. Gedane zaken nemen geen keer en dus werk aan de winkel. We bespraken de situatie  en gaven een aantal adviezen., boden individuele hulp aan  bij het trainen van de hond, mogelijkheden ten over. Uitgaande van de reacties bekroop mij het  gevoel die zei  dat zijn strijd eigenlijk gestreden was en dat de kans klein was dat ik daar iets aan kon veranderen. Ik kon niets anders dan dit toch even ter sprake brengen. „Nee dat voelde ik verkeerd. Ze hielden zielsveel van de hond en wilden alles in het werk stellen om hem te behouden. Ik was opgelucht maar het gevoel bleef. Natuurlijk hield ik contact. Ik zag de hond op de training en enthousiast werd mij verteld dat het prima ging. Hij ging zich zowaar gedragen. Toen stopte de eigenaar met de training. Tijd was de grootste boosdoener. Werk, hockey, voetbal. een scala van redenen om de hond de training te ontzeggen.
Wat bleef er over? Hij werd goed uitgelaten. Kwam regelmatig in contact met andere honden maar…… het gedrag veranderde volgens de eigenaren.

 

Geen berichten

Wees de eerste die een bericht achter laat.

Laat een bericht achter