Home »

 
 

Zwemtraining

 

Stap 1

Zwemmen is voor de hond een heerlijke gelegenheid om zijn energie kwijt te raken.

Niets is leuker dan een apport uit het water op te halen, bij je baas af te geven die deze vervolgens weer in het water gooit en het feest kan overnieuw beginnen.

Zwemmen is goed voor de conditie, voor de spieren en het schept een mooie band tussen hond en baas.

Hoe voorkom je waterangst en hoe leer je de hond zwemmen? Dit komt in delen op deze pagina aan de orde.

Wij beginnen eerst bij de pup. Eigenlijk zou de fokker de hond al een beetje watervrij moeten maken, maar als je acht puppy’s hebt of soms nog meer dan wordt het een beetje moeilijk.

Ik had maar twee puppy’s . Vanaf vijf weken zette ik ze in lauw water in de gootsteen. Eerst tot hun buikje en met mijn hand die voor de pup veilig was maakte ik ze nat. Later gooide ik steeds een beker lauw water  over ze heen. Met 7 weken vonden ze het heel normaal om lekker afgespoeld te worden.

Daarna  was het ligbad aan de beurt. Dit gaf geen enkel probleem. Water daar hoefde je niet bang voor te zijn.

Na de eerst enting gingen ze na een fikse regenbui met het hele roedel op stap. Natuurlijk op veilig terrein. Met een beetje geluk vonden wij een grote plas. Daar moesten ze doorheen lopen en toen ze daaraan gewend waren gaf ik hun moeder de opdracht door een wat diepere plas te lopen. Let wel het is nog steeds regenwater. Na een tijdje  liepen de puppy’s zonder vrees van plas naar plas.

Ze zijn nu ruim een jaar jong. Acht prachtige jonge honden die de afgelopen zomer zich in het water heerlijk vermaakt hebben. Een aantal honden uit het nest van Ezra mogen als jachthond aan de slag en bereiken prachtige resultaten met het waterwerk. Andere doen er niet voor onder en hebben plezier voor tien in het water.